Etiketter

torsdag 21 januari 2016

Frågeställning
Finns det protein, stärkelse och druvsocker i fiskpudding, skirat smör, potatis och sallad?

Hypotes

Material
Till undersökningen kommer jag använda mig av;
en glassticka
ett provrör
jod
kopparsulfat
natriumhydroxid
kokande vatten
fiskpudding
potatis
skirat smör
gurka
skyddsglasögon

Metod

Ta ungefär 2cm av potatisen i ett provrör, för att se om det finns någon stärkelse i potatisen så lägger man bara till ett par droppar jod. Om lösningen ändrar färg så finns det stärkelse i den.

1 kommentar:

  1. Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CuSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd

    SvaraRadera