Frågeställning
Finns det protein,
stärkelse och druvsocker i fiskpudding, skirat smör, potatis och sallad?
Hypotes

Material
Till undersökningen kommer jag använda mig av;
en glassticka
ett provrör
jod
kopparsulfat
natriumhydroxid
kokande vatten
fiskpudding
potatis
skirat smör
gurka
skyddsglasögon
Metod
Ta ungefär 2cm av potatisen i ett provrör, för att se om det
finns någon stärkelse i potatisen så lägger man bara till ett par droppar jod.
Om lösningen ändrar färg så finns det stärkelse i den.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
SvaraRaderaFör att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet
För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CuSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!
För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!
Upprepa försöken med fisk, smör och bröd