Etiketter

måndag 14 november 2016

Antiken - litteraturhistoria

Antiken 700 f.Kr. – 500 f.Kr.


Antikens litteratur bestod utav muntligt berättande,  gudar/gudinnor, myter och hjältar.

Litteraturen byggde på en muntlig tradition som uppföljdes av skrifter av grekerna

 _________________________________________________________________________________

 Odyssén är ett epos som tillsammans med Iliaden är skrivet av Homeros och är därmed ett av de äldsta bevarade verken. Det antas att Odysséen är skrivet några årtionden senare än Iliaden.
Eposet omfattar cirka 12 000 verser på daktylisk hexameter.
Det handlar om Odysseus tioåriga irrfärd på väg hem till sin ö Troja där han blivit kung efter det 10åriga Trojanska kriget och efter att ha drabbats av övermod som straffats av gudar och gudinnor.

När verket blev känt och man börjat förstå vad det handlar om så har ordet odyssé kommit att beteckna en lång upptäcktsfärd – även i bildlig betydelse.

Detta är ett typiskt verk från tidsperioden pågrund av handlingen som innehåller hybris (övermod) och straffen från gudar. Mytlo


Iliaden är det första verket i antikens litteratur och utspelades under det trojanska kriget. De består utav cirka 16 000 verser där Homeros sägs vara författaren.
Verket handlar om kriget i Troja där triggaren till det är skönhetstävlingen prins Paris av Troja är domare och får ett löfte av kärleksgudinnan Afrodite om att få drottning Helena om han låter henne vinna. Berättelsens fortsättning innehåller krig, kärleksproblem och  konsekvenserna till övermod från gudar.

Verket härstammar från en lång tradition av muntlig poesi och hade en stort inflytande på antikens grekiska litteratur.


Medea är ett känt drama som handlar om just Medea som gifter sig med Jason, som efter ett tag tröttnade. Han ville skilja sig för att kunna gifta sig med en annan. 
Medea blir arg och dödar den andra kvinnan, - i rädsla för vad som ska hända med hennes och Jasons gemensamma barn, tar hon även livet av dem.

Verket är typiskt för tidsperioden pågrund utav vilken kategori den tillhör. Berättelsen handlar om just en kvinna som har någon som går emot hennes öde och drabbas under tiden utav övermod. Detta verk är ett väldigt typiskt perioden då den innehåller delar

________________________________________________________________________


Verk som utspelades i pjäser under antiken är typiska för tidsperioden, de handlade ofta om någon som försökte gå emot det öde som gudarna hade bestämt för dem. Många verk i drama handlade även att någon drabbas av ”övermod”.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar