Etiketter

tisdag 15 november 2016

Medeltid litteraturhistoria


Medeltiden 500-1500 talet


Medeltidens litteratur bestod utav; religös litteratur, hövisk poesi, Gud i centrum, riddarkultur, mysteriespel, legender och romaner - rim upptäcktes även under tidsperioden.
Under tidsperioden växte kyrkans makt och hade under många århundraden framåt ett stort inflytande över människorna, men även filosofins område. Kristendomen spreds över hela Europa.

En viktig grund i medeltida kulturen är att de antika texterna som bevarats av frankerna som behöll latinet som skriftspråk som på så sätt behåller sitt inflytande på bland annat litteratur och filosofi.

Medeltidens litterära kärna var den kristna uppenbarelsen och förmedlingen av de klassiska idealen. I kyrkor och klostren skapades en andlig diktning i form av poetik – helgonlegender och berättelser om visioner 

Le Testament (1461) är en samling av diktverk som är skrivna av Francois Villon.
Inledningen förklarar att författaren just avtjänat ett fängelsestraff och är rädd över de arv han kommer lämna efter sig.
De inledande dikterna har mytologiska och historiska motiv medan de senare består utav scener ur 1400-talets Paris.

Det är typsikt för perioden ikter var vanliga under tidsperioden och även när de
                                    
Den Gudomliga Komedin är ett epos som är skrivet av Dante Alighieri i början av 1300-talet.
Den är indelad i tre delar – Inferno, Purgatorio och Paradiso. I dessa skildrar han sin vandring från det underjordiska helvetet och om hur syndarna förvirrats av skärselden.
Inferno är den första delen och den mest omtalade. Den handlar om livet långt nere i underjordiska helvetet och fångarna som delar celler av eld.

Verket är typiskt för tidsperioden på grund av att det är en berättelse som är mystisk och innehåller spår av kristet troende.

Beowulf är ett engelskt verk som är skrivet av en anonym författare. Det är ett heroiskt epos.
Den är uppdelad i två delar - första delen av eposet handlar om hur Beowulf försöker återgälda hans vänskap med kungen - hans fader - genom att besegra ett troll som tagit sig in i riket.
I andra delen har han ärvt kungakronan men blir senare dödad av en drake.
Detta verk omfattar 3183 rader och är skrivet på vers.

Det är ett väldigt typiskt verk från tidsperioden då det är en berättelse som handlar om både hjältemod och innehåller påhittade varelser.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar